CNaVT

Vanaf 15 jaar kunnen studenten een Certificaat Nederlands als Vreemde Taal halen (CNaVT). De CNaVT heeft verschillende profielen (zie hieronder). De studenten volgen het profiel dat het beste bij hen past. De Dutch School of SoCal is een officiële site voor het afnemen van de examens. De examens vinden elk jaar in mei plaats.

De CNaVT examens worden over de hele wereld georganiseerd voor (jong) volwassenen die hun taalvaardigheid in het Nederlands willen bewijzen met een internationaal erkend certificaat. Het CNaVT is een Common Framework-examen van de Europese Unie en wordt daarom ook erkend in andere EU-landen

Voordelen van CNaVT voor onze studenten vanaf 15 jaar

Met een hoger niveau van het CNaVT kunnen studenten in aanmerking komen voor:
  • Aanvaarding bij Nederlandse en Belgische instellingen voor hoger onderwijs (niveau B2)
  • California (en andere Amerikaanse staten) Seal of Biliteracy (niveau B1 of B2, afhankelijk van het schooldistrict)
  • Met het Seal of Biliteracy komen studenten in aanmerking voor studiepunten voor de universiteit

Waarom en welk examen afleggen?

Mensen leren Nederlands om verschillende redenen. Bijvoorbeeld om op vakantie te gaan naar Nederland of België, of om in een Nederlandstalige omgeving te gaan studeren, wonen of werken. Het CNaVT heeft daarom examens in verschillende domeinen ontwikkeld. Lees de beschrijvingen van de CNaVT-examens hieronder en bekijk ook de ERK-schalen voor zelfevaluatie om te bepalen welk examen het beste aansluit bij uw wensen en behoeften.

Om te beslissen welk examen het meest geschikt is, moeten kandidaten de beschrijving van de examens en van de ERK-niveaus vergelijken met hun behoeften.

Maatschappelijk Informeel (INFO ) - A2 - Voor wie wil functioneren in informele, alledaagse situaties.

Maatschappelijk Formeel (FORM) - B1 - Voor wie zelfstandig wil functioneren in meer formele contexten in de Nederlandse of Vlaamse samenleving.

Zakelijk Professioneel (PROF) - B2 - Voor wie wil functioneren op de werkvloer, in het bijzonder in de zorgsector of in een administratief beroep.

Educatief Startbekwaam (STRT) - B2 - Voor wie wil starten met een studie aan een Vlaamse of Nederlandse hogeschool of universiteit.

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 - Voor wie wil functioneren in het onderwijs of in een bedrijfsomgeving en daarvoor een gevorderde kennis van het Nederlands nodig heeft.


Hoe voor te bereiden?

Hier vind je voorbeeldexamens om mee te oefenen. Verder kan de docent de kandidaat helpen bij het voorbereiden van het examen.

Voor meer informatie over de CNaVT, stuur graag een email naar lligthart@dutchschoolsocal.org.